Tüm YazılarDGS

DGS (DİKEY GEÇİŞ SINAVI) Hangi Dersleri Kapsar? Yıllara Göre Soru ve Konu Dağılımı

DGS (Dikey Geçiş Sınavı), ön lisans mezunlarının lisans düzeyindeki eğitim programlarına geçiş yapabilmeleri için yapılan bir sınavdır. DGS, belirli bir alandaki ön lisans programından, aynı veya benzer bir alandaki lisans programına geçiş imkanı sağlar.

DGS (Dikey Geçiş Sınavı), Türkiye’de lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilerin, lisansüstü programlara dikey geçiş yapabilmeleri için yapılan bir sınavdır. DGS, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yılda bir kez düzenlenir.

DGS sınavı, genel yetenek ve genel kültür testlerinin yanı sıra alana yönelik testleri içerir. Genel yetenek testinde sayısal, sözel ve mantıksal akıl yürütme becerileri ölçülürken, genel kültür testi ise tarih, coğrafya, edebiyat gibi konulardan oluşur. Alan testleri ise öğrencinin önlisans programına bağlı olarak farklılık gösterir. Öğrenciler sınav sonucunda elde ettikleri puanlarla lisans programlarına yerleştirilirler.

DGS, öğrencilere önlisans düzeyindeki eğitimlerini daha ileri bir seviyeye taşıma ve lisans programlarına geçiş yapma imkanı sağlar. Lisans eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler için önemli bir fırsattır.

DGS sınavı aşağıdaki dersleri kapsamaktadır:

 DGS TÜRKÇE YILLARA GÖRE KONU VE SORU DAĞILIMI
 DGS MATEMATİK YILLARA GÖRE KONU VE SORU DAĞILIMI
→ DGS GEOMETRİ YILLARA GÖRE KONU VE SORU DAĞILIMI

DGS Sınavındada her bölüm için belirli sayıda soru bulunur ve bu sorular adayların bilgi düzeyini ve yeteneklerini ölçmeyi amaçlar. DGS’nin kapsadığı dersler, öğrencilerin lisans düzeyindeki eğitim programlarına geçiş yapabilme yeteneklerini değerlendirmek için önemli bir ölçüt oluşturur.

DERSSORU SAYISI
Türkçe50
Matematik50

Bu tabloya göre,DGS sınavında yaklaşık olarak belirtilen aralıklarda sorular her bir konu için yer alacaktır. Bu dağılım, DGS sınavının genel yapısını yansıtabilir, ancak sınav kılavuzunu takip etmek ve güncel bilgilere ulaşmak için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) veya ÖSYM’nin resmi web sitelerini ziyaret etmeniz önerilir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments